ДПС ще бъде монолитно и с г-н Доган ще върви напред и ще бъдем заедно, каза председателят на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента, цитиран от БТА. Той беше категоричен още, че партията му веднага ще върне неизпълнен втория мандат, а онези 14 депутати, които останаха неизключени от ПГ, след като не подкрепиха кабинет на ГЕРБ, няма да бъдат гонени от групата.

"Може да сме имали принципни различия по тези теми с господин Доган. Прибързана радост на проруските и другите партии - ДПС ще бъде монолитно и с господин Доган, както двамата сме го правили, ДПС ще върви напред и ще има все по-добри резултати. На никого няма да позволим да цепи и да интригантства. Имам различия към определени хора", каза Пеевски и обясни, че иска да се чуват регионите.

Когото не харесват хората, не искам да е депутат, не искам да се бърка в организациите и да потиска хората, коментира още Пеевски. Държа хората на ДПС спокойно да си избират своите представители и всички да бъдем заедно, каза още той.

"Разумът е с г-н Доган да бъдем заедно, ДПС няма да се разцепи. Четиринадесетте депутати, които гласуваха против Росен Желязков, няма да бъдат изключени", заяви още Пеевски.

По думите му той не е изключвал нито един депутат, а изключванията до момента са поискани от организациите.

Ще върнем втория мандат веднага. Третият мандат вероятно също няма да е успешен, смята Пеевски.

"Затова призовавам президента да забърза процедурата, да не я бави. Ще отидем, ще върнем мандата след като го получим веднага. Третият мандат се вижда също, че няма да е успешен и е ясно, че вървим към избори. Огромна грешка е, наливаме в разрухата на държавата. Всички хора по места искат правителство", заяви още председателят на ДПС.

Относно споделените отговорности с другия председател, Пеевски каза, че Джевджет Чакъров има точни функции, които са ясно профилирани.

Междувременно един от 30-те депутати, които подкепиха кабинет на ГЕРБ, се отметна от вота си. 

Ердуан Мехмед депозира декларация, че вотът му следва да се отчита като "против", а не като отчетения "за". Той е направил постъпки до НС да бъде нанесена и техническата корекция с обяснението, че е искал да спази указанията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В декларация до основателя на ДПС Мехмед посочва каква почит и уважение изпитва към него и "мъдрите му насоки в тези кризисни времена за ДПС".

Скрийншот: Фейсбук, група "Аз подкрепям Ахмед Доган"