Шестима депутати от "Величие" напуснаха парламентарната група. В групата остават само със 7 народни представители, което води до нейното разпускане. 

Напусналите са: Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова. 

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова, ръководеща заседанието, обяви от трибуната, че във връзка с постъпилите шест броя заявления за напускане, парламентарната група на "Величие" преустановява своето съществуване и Виктория Василева се освобождава предсрочно като заместник-председател на Народното събрание.

Вчера Централният съвет на партията призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от заместник-председателската позиция в Народното събрание. Това решение беше публикувано и в официалния сайт на партията.

Пръв коментира ситуацията Дарин Георгиев, който заяви, че това е краят на "Величие". Оттук нататък следват много интересни неща, следете, каза той. 

Според него за сегашното състояние е виновен Ивелин Михайлов, "човекът който стои зад кулисите на партията". Това какъв човек е, ще разберете впоследствие, ако вече не сте разбрали, отговори той на въпрос дали от самото начало не са знаели с какъв човек ще работят.

Продължаваме да работим с това, което ни остана като ресурс, вече не можем да участваме в комисии, ще сме наблюдатели, така Георгиев описа работата в бъдеще на депутатите от разпадналата се парламентарна група. Продължавам да съм с тези, които не са предали идеята" Величие", не са се отцепили, посочи той.

Идеята за "Величие", по думите му, може би е била употребена от определени лица, от тези, които заставали и са се криели зад нея.

Дарин Георгиев потвърди, че хора от партията и от парламентарната група са държани в "Историческия парк", както тази сутрин в телевизионни интервюта съобщиха Николай Марков и Виктория Василев, за което са уведомени компетентните органи. Водеха се разговори как е гласувано и защо от Ивелин Михайлов, разкри Георгиев. Депутатът каза, че той също е бил там, за да се увери, че няма да последват по-тежки неща за хората на място. Не коментира дали е имало заплахи.

Една от напусналите Красимира Катинчарова пък заяви, че причината за напускането на парламентарната група на "Величие" е загубено доверие от тяхна страна в лицето на ръководството на парламентарната група. 

Снимка: БТА

Няколко са основните проблеми, които образуваха това напрежение и породиха това недоверие, каза тя. Сред тях Катинчарова изтъкна факта, че са научили от медиите, че им били предлагани празни чекове. Уверявам ви това не се е случвало на никой от нас, заяви депутатът. Друг проблем бил липсата на яснота в парламентарната група, включително по ключови гласувания, каквото бе това за проектокабинета "Желязков", също породило недоверие. Последвалото гласуване на временната комисия за правилника по указание на ръководството допълнително нагнети напрежението сред членовете на парламентарната група, добави Катинчарова. По думите й е последвало многократно разминаване между думи и дела, между обсъжданите в парламентарната група позиции и действията на председателя.

Катинчарова посочи, че за позицията за подкрепа на програмно правителство на консултациите при президента, изразена от Марков, също са научили от медиите. Като проблем тя открои и липсата на позиция от страна на ръководството по ключови точки, които са част от основните им ангажименти и акценти от програмата, с което много са разочаровали избирателите си.

Трябва да бъдем "флексибъл", така ни казаха, постовете на г-н Марков в социалните мрежи, в които той се разграничава от партия "Величие", изброи още Катинчарова. Тя обясни още, че от три дни се опитват да се съберат и да говорят, били са готови и с решение, с предложение Николай Марков да напусне поста на председател на парламентарната група, но ръководството по думите й е напуснало заседанието и са отказали да гласуват, добави тя.

Ето защо ние решихме да предприемем този ход, заяви Катинчарова.

Тази сутрин Николай Марков заяви, че няма да се оттегли от поста председател на парламентарната група (ПГ) на "Величие". В предаването "Тази сутрин" по бТВ той говори за разрива в отношенията в партията.

Разломът между мен и Ивелин Михайлов настъпи, когато той заключи депутатите в един хамбар в собствената си къща и ги държа от 15:00 до 19:30 часа, докато аз отида да му кажа, че задържането на депутати по този начин, изземането на телефоните им и хвърлянето им на друга страна, тоест лишаването им от комуникация, е престъпление, каза Марков. Това е търговия с влияние и за това се полага от 6 до 10 години лишаване от свобода, заяви председателят на ПГ на "Величие".

Заключването на депутатите е станало след гласуването за Временната парламентарна комисия за изработването на правилника на Народното събрание, обясни Марков.

Оттогава той (Михайлов-бел.ред.) ни нарича предатели всички и призовава хора да ни убиват, допълни председателят на ПГ на "Величие".

"Сега организира хора, които да идват пред Народното събрание да ме линчуват за предателство, което аз не знам кое е - гласувахме против избирането на председател на парламента, гласувахме против правителството. Кога предадох и какво предадох на идеята "Величие" аз или парламентарната група?" попита Николай Марков.

Той допълни още, че проблемът се е задълбочил, след като е поискал пред всички депутати бизнесът на Михайлов да се отдели от партийната работа.

На тези срещи, които прави, които уж са с партийни цели, да се освобождава мафията, да се бори с нещо, реално се събират пари в кашони, да се продават книги по 150 лева на Ивелин Михайлов, търговия, каза още Николай Марков.

Марков обясни, че е бил поздравен на Национална конференция (на партия "Величие") от госпожа Албена Пекова, в присъствието на всички делегати, че е председател на партията и бил издаден протокол. Конференцията се проведе в "Исторически парк", каза още той. Задължение на тези, които проведоха конференцията, е да внесат документите в съда. Оказа се, че това е поредната измама и че те не са внесли документите в съда. Това е документална измама, допълни Николай Марков. Справка в сайта на партията показва, че и до момента като председател на "Величие" е посочена Албена Пекова.

За натиск в партията говори и зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "Величие" Виктория Василева. Няма да отричам, че натиск върху партия "Величие" има и отвън, и отвътре, заяви тя в предаването "Здравей, България" по Нова Телевизия. Василева призна, че е получава заплахи за живота си.

Заместник-председателят на Народното събрание обясни, че не е присъствала на срещата, за която се твърди, че депутати са били заключвани и оставени без телефон дълго време: Така разбрах, но не съм присъствала на тази среща. Били са извикани и изолирани от Ивелин Михайлов в Историческия парк край село Неофит, обясни Василева.

Така независимите депутати в Народното събрание стават 17.