В  декларация по този повод, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА, японското правителство призовава другите страни да помогнат за възстановяването на компанията. Токио "разчита на разбирането и сътрудничеството на чуждестранните правителства", се казва в декларацията.

"Кабинетът подкрепя усилията за възраждане на компанията и осигуряването на нейната стабилност и безопасно функциониране", посочва министърът на транспорта Сейджи Маехара в документа. Той определя процедурата по обявяване на фалит като "първа стъпка към възраждането на "Джапан еърлайнс".
"Всичко започва от нулата", изтъква японският министър.

Информацията за правителствената помощ и гаранциите за авиопревозвача ще бъде официално разпространена във всички страни по света по дипломатически канали, добавя министърът. Правителството инвестира в авиокомпанията 300 милиарда йени (2,3 милиарда евро или 3,3 милиарда долара) като спешна помощ и призовава нейното ръководство радикално да подобри управлението и финансовата база.

Призивът е отправен към новия президент на "Джапан еърлайнс" Кадзуо Инамори, който днес официално смени на този пост подалия оставка Харуку Нисимацу.

На 20 февруари акциите на авиопревозвача ще бъдат извадени от списъка с акциите, които се търгуват на Токийската фондова борса. Днес цената им се понижи до символичното равнище от 3 йени (0,03 долара). Въпреки критичната ситуация новото ръководство на компанията се надява тя отново да стане печеливша през 2012 година.

Най-голямата авиокомпания в Япония и в Азия, над която тегне истинска планина от дългове на стойност 25,6 милиарда долара, днес подаде молба за съдебна защита от кредитори по закона за фалитите в Япония, отбелязва Асошиейтед прес. "Джапан еърлайнс" ще съкрати близо 16 000 работни места, ще спре някои маршрути и ще премине към по-енергийно ефективни самолети като част от плана си за преструктуриране.