Радиозаводът във Варна може да остане без ток заради натрупан дълг от над 580 000 лева. Електроразпределителното дружество "Енерго про" заплашва да спре захранването към предприятието, което произвежда специализирана техника за МВР, Министерството на отбраната и клиенти в Европа.

Директорът на радиозавода инж. Петьо Милков обясни пред БНТ, че дългът е натрупан поради високата цена на тока за бизнеса и кризата на пазара за радиолокационна техника, което забавя плащанията от страна на клиентите. Радарите, които в момента произвежда варненската фирма, пазят обекти по българската и холандската граници. При спиране на тока работният ритъм ще се наруши и предприятието ще понесе загуби.

"Това са сериозни икономически щети, до които не трябва да се стига. Няма да произведем стока за 50 000 лева, но тия хора трябва да получат заплати, партньорите ще кажат изоставят графици, или ще те накажат с лихви", каза инж. Петьо Милков.

Заради задълженията банковите сметки на завода са блокирани. Отделно загубите на предприятието са вече близо 400 000 лева. Оттам имат претенции и към фактурирането на мрежовите услуги.

"По нашия кабел ни вземат и такса пренос. Все едно да си построите тръба и да си плащате, че водата минава оттам. Има законови кривини, но това е пълен бизнес нонсенс", каза още директорът на радиозавода.

От "Енерго про" твърдят, че въпреки споразуменията за разсрочено плащане, дългът на Радиозавода нараства. Сезирани са различни институции като КЕВР, ДАНС, Областна администрация - Варна.

"Да, подписвахме ги, но от три месеца ние си намалихме дълга, не сме го увеличили", твърди инж. Петьо Милков.

От завода се надяват на нови преговори с енергодружеството и намиране на разумно решение на проблема, макар че според тях пазарът на енергия в България е изкривен. От енергодружеството обещаха, че ако започне покриване на дължимите суми, поетапното спиране на тока ще се преустанови.