Основателят и президент на Хуауей (Huawei) Жън Чжънфей определи ареста на своята дъщеря и финансов директор на китайската компания Мън Ванчжоу (на снимката) като политически мотивиран, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Първо, аз възразявам срещу това, което направиха САЩ. Политически мотивирано действие от този вид не е приемливо", каза Жън в интервю за Би Би Си.

Финансовият директор на Хуауей бе арестувана на 1 декември в Канада по искане на Съединените щати. На Мън в САЩ бяха повдигнати обвинения в банкова измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран.

САЩ обвиниха Хуауей и друга китайска телекомуникационна компания - Зет Ти И (ZTE), че работят за правителството в Пекин, и изразиха опасения, че оборудване на двете технологични групи може да бъде използвано за шпионаж срещу американци.

Основателят на Хуауей отново заяви, че компанията "никога няма да извърши" каквито и да било шпионски дейности. Компанията е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отбелязва Ройтерс.

"Светът не може да се откаже от нас, защото сме по-напреднали", увери Жън. Той призна, че ако Съединените щати успеят да убедят още страни да не използват временно оборудване на Хуауей, тогава компанията може да ограничи малко дейността си.

"Няма начин САЩ да могат да ни смажат", подчерта в същото време основателят на Хуауей в първото си интервю за чуждестранна медия след ареста на своята дъщеря.