Препоръките на чешките спецслужби важни от гледна точка на националната сигурност предприятия да не използват технологии на китайските компании Huawei и ZTI не са базирани на доказателства. Това заяви днес в интервю за пражкия вестник "Блеск" чешкият президент Милош Земан, предаде БТА.

"Нищо не се потвърди (от опасенията по повод китайските технологии), това са само подозрения", каза Земан. "Huawei не представлява риск. Не беше доказано, че фирмата шпионира (в полза на Китай)", заяви той. "Няма доказателства. Точка", добави президентът.

Преди две седмици чешкото правителство, основавайки се на препоръки на специалните си служби, задължи 160 важни държавни и търговски предприятия да проверят информационните си системи, при които се използват технологии на двете китайски компании. След това премиерът Андрей Бабиш постави под съмнение предупрежденията на службите.

Следващата седмица Земан смята да обсъди с премиера създалата се ситуация, която по думите му, може да доведе до проблеми за чешко-китайската търговия и инвестиционно сътрудничество.