Съд в Канада пусна под гаранция от 10 милиона канадски долара (7 милиона щатски долара) главния финансов директор на китайската технологична компания Huawei Мън Ванчжоу, предадоха информационните агенции.

46-годишната Мън, която е и дъщеря на основателя на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември по искане на САЩ.

Обвинението срещу нея е, че е подвела международни банки относно контрола на Huawei върху компания, действаща в Иран. Това подвеждане е изложило банките на риск от нарушаване на американските санкции срещу Иран и от сериозни глоби.

Арестът беше извършен в деня, в който Тръмп и китайският президент Си Цзинпин обявиха 90-дневно примирие в търговската война по време на срещата на високо равнище в Буенос Айрес.

Съдията заяви, че по закон Съединените щати разполагат с 60 дни, за да изпратят всички необходими документи по искането за екстрадиция. Ако те не бъдат получени до 8 януари 2019 г., Мън Ванчжоу може да бъде освободена.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че би се намесил по случая, ако това ще помогне за постигането на търговско споразумение с Пекин, предаде Ройтерс.

"Ако мисля, че е добре за страната, ако мисля, че е добре за това, което със сигурност ще бъде най-голямата търговска сделка, сключвана някога, което е нещо много важно, което е важно за националната сигурност, аз със сигурност бих се намесил, ако преценя, че е необходимо", заяви Тръмп в интервю за Ройтерс в Овалния кабинет.

Президентът на САЩ, който иска Китай да отвори повече пазара си за американски продукти и да спре това, което Вашингтон определя като кражба на интелектуална собственост, каза, че не е говорил със Си Цзинпин за случая с главния финансов директор на Huawei.

Запитан дали Мън може да бъде освободена, Тръмп отговори: "Възможно е да се случат много различни неща. Възможно е също да бъде част от преговори. Но ние ще говорим с министерството на правосъдието, ще говорим с тях, ще замесим много хора".