Япония планира да забрани правителствени покупки на устройства и оборудване от китайските технологични компании Huawei и ZTE Corp, за да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници и беше цитирана от БТА.

Японският в. "Йомиури", който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник.

По-рано тази година САЩ също решиха да въведат забрана за покупка и използване от американските държавни служби на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE Corp

Американските разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а компания Huawei отрича обвиненията.

Над Huawei надвисна и друго обвинение - от САЩ - че нарушава американските търговски санкции срещу Иран. Във връзка с това в Канада на 1 декември беше задържана главният финансов директор на компанията Мън Ванчжоу. Арестът е по искане на САЩ за екстрадиция.

Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение (G5) от Huawei. В сряда британската компания BT Group съобщи, че отстранява оборудването Huawei от основната част от мобилни си дейности от трето и четвърто поколение (3G и 4G) и няма да използва услугите на компанията във възловите части на мрежата си от следващото поколение.