Американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу китайската компания "Хуавей" (Huawei) и финансовия ѝ директор Мън Ванчжоу, предаде Би Би Си.

Компанията е давала невярна информация на американските власти, както и на банки във връзка с отношенията й с две нейни дъщерни компании - Huawei Device USA и Skycom Tech, пише в обвинителния акт срещу вторият в света производител на смартфони в света.

Сред обвиненията фигурират банкови измами, нарушаване на санкции, възпрепятстване на правосъдието, също и промишлен шпионаж - кражба на технологии на американската T Mobile за тестване на смартфони.

И "Хуавей", и Мън Ванчжоу отричат да са извършили нещо нередно.

Технологичният гигант отрече да е извършил каквато и да било кражба на технологии или да е нарушил по някакъв начин санкциите срещу Иран.

"Хуавей е разочарована да научи обвиненията", които й бяха повдигнати, каза компанията в изявление, получено от Франс прес. Китайският технологичен гигант отрече да е извършил нещо нередно, увери, че не е знаел за "осъдителните действия" на финансовата си директорка Мън Ванчжоу, и изрази убеденост, че "американските съдилища ще стигнат до същото заключение".

По-рано днес китайското министерство на външните работи разкритикува обвиненията, повдигнати в САЩ на Хуавей.

То призова Съединените щати да прекратят "необоснованото отстраняване" на китайски компании, включително на "Хуавей", и да отменят заповедта за арест на Мън. "Зад всичко това стоят политически сметки, политически манипулации", каза говорителят на министерството Гън Шуан, цитиран от Франс прес.

Той даде да се разбере, че Китай ще защитава решително законните интереси на своите компании.

Китайските власти искат от САЩ незабавно да се откажат от плановете си да отправят искане за екстрадиция на Мън Ванчжоу от Канада до 30 януари, се казва в съобщението на китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Обвиненията срещу Хуавей в САЩ са "несправедливи и неморални", заяви Вън Ку, високопоставен представител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, цитиран от Ройтерс.

Случаят допълнително обтегна отношенията между Пекин и Вашингтон, и застрашава усилията за глобална експанзия за най-големия производител на телекомуникационна техника. Мън Ванчжоу беше арестувана в Канада през декември миналата година, по искане на САЩ. Обвиненията срещу нея са, че е нарушила икономическите санкции срещу Иран.