Това съобщи Агенция "Пътна инфраструктура", цитирана от bTV. Ще бъде замразена работата по над хиляда и 800 километра пътища. Проблемът е, че страната ни не може да осигури парите за съфинансиране по държавно-инвестиционните заеми с Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

По голяма част от пътищата строително-монтажните работи вече са започнали. Замразяването им до края на годината се налага заради липсата на средствата за съфинансиране на проектите. На места има проблеми и с темповете на работа на фирмите - изпълнители.

Временно се отлага работата по 36 проекта. Три от проектите не се спират. Те са в процес на завършване. Един от тях е работата по прохода Шипка. Пътната агенция уверява, че нужните места ще бъдат обезопасени. Но някои от пътищата ще се наложи да останат затворени.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков заяви в Шумен, че има достатъчно средства за съфинансиране на пътните ремонти, "въпросът е в какъв дефицит влизаме, ако ги изпълним". Решихме да отложим проектите за следващата година, за да спазваме фискалната дисциплина и за да не бъде надхвърлен прогнозният бюджетен дефицит от 3.8%, обясни Дянков, цитиран от БТА.