Във водите на Мексиканския залив всеки ден вероятно изтичат до 40 000 барела нефт. Това са последните оценки на специалисти, ангажирани от американското правителство.  "Бритиш Петролиъм" твърдеше, че изтичат 19 000 барела нефт на ден. Тези оценки се отнасят за периода преди последния опит за овладяване на аварията, уточни БНТ.

В началото на този месец успяха да сложат фуния върху тръбата, откъдето изтича нефтът. Смята се, че тя събира около 15 000 барела дневно и това трудно ще намали размерите за екологичното бедствие.

Есплозията на нейната петролна платформа "Дийп Хърайзън" в края на април предизвика екологичното бедствие. Британският петролен гигант "Бритиш петролиум" (BP) съобщи, че е изразходвал около 1,43 милиарда долара по операциите за овладяване на петролния разлив в Мексиканския залив, предаде БГНЕС.
Общите разходи за почистване на разлива в Мексиканския залив ще достигнат 3-7 млрд. долара, смятат експерти, цитирани от БТА.

За да се справи, компанията планира да спре изплащането на дивиденти, съобщава Би Би Си.

Вчера британският премиер Дейвид Камерън заяви, че британското правителство е готово да помогне на “Бритиш Петролиъм“ (BP) в усилията й да се справи с петролния разлив в Мексиканския залив.

Камерън, който е на посещение в Афганистан, заяви, че разбира напълно американското безпокойство във връзка с  "екологичната катастрофа".