На 4 юли 2018 г. (б.а.-сряда) от 11.00 ч. до 17.00 ч. автомобилните и автобусни превозвачи обявяват протест в подкрепа на Закон за Българската автомобилна камара. Проектозаконът, внесен от група народни представители, бе оттеглен от НС в петък следобед. Ръководствата на Съюзът на международните превозвачи (СМП), Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ) и всички привърженици на идеята за обединение на бранша в Камара организират следното :

Протест на ТИР-ове и автобуси, който ще стартира от 11.00 ч. със следното местоположение:

- По бул. "Цариградско шосе", от 11 до 17 часа, в двете посоки на движение, съответно от кръговото на 4-ти км. до кръстовището с бул. "Димитър Пешев" и обратно, ще бъдат паркирани товарни автомобили и автобуси;

- От 11.00 часа пред храм-паметника ‚"Александър Невски" ще бъдат паркирани 100 броя автобуси.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната, както следва: Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за обединението на сектора чрез Закон за Българската автомобилна камара!

"В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара чрез закон. И всичко това зад манипулативни твърдения и с едното искане да бъде оттеглен внесеният проект, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете!", се казва в съобщение на организаторите на протеста.

"Датата 4 юли, бе избрана спонтанно, в отговор на решението за оттеглянe на законопроекта! Оказа се, че съвпадна и с датата на насрочените в Европейския Парламент дебати по Мобилен пакет I. Дебати, от които ще зависи дали българската позиция и българският национален интерес ще бъдат защитени! Видяхме, че обединени постигнахме резултат! Това е единствената възможност гласът ни да бъде чут в Европа и да даде ясен знак, че няма да приеме решения, които противоречат на изконните принципи за създаване на ЕС", допълват организаторите.

"Призоваваме всички български политици да НЕ използват Законът за Българска автомобилна камара за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички законов инструмент, който да е в полза както на сектора, така и на вътрешните регулации и на държавния интерес. Призоваваме и всички национално отговорни български транспортни компании да подкрепят най-висшата форма на обединение - Камара, създадена със закон! Единствената възможна форма, при която държавата признава правото на бранша да се саморегулира по професионални правила и да е гарант за собственото си развитие и качество на предоставяните услуги!", завършват организаторите.Припомняме, че преди седмица автобусните превозвачи излязоха на протест, защото твърдят, че автобусният транспорт и товарният транспорт не могат да бъдат обединени в един закон, тъй като проблемите им са различни. Законопроектът беше изтеглен след протеста и среща с премиера Бойко Борисов. Причината за недоволството бе, че новата камара, която ще се управлява от част от превозвачите, ще се издава на практика лицензите на всички превозвачи.

Още тогава членове на Съюза на международните превозвачи се заканиха, че ще изкарат на 4 юли 3000 камиона в подкрепа на Законопроекта за Браншова автомобилна камара.