Законопроектът за Българската автомобилна камара е оттеглен. Това съобщи преди парламентарния контрол председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Срещу законопроекта протестираха превозвачите, като го определиха като лобистки, а премиерът Бойко Борисов поиска от Станислав Иванов /ГЕРБ/, вносител на текстовете, да ги оттегли.

 На 25 юни превозвачите, които не желаят да има Камара излязоха на протест, но се срещнаха с премиера Бойко Борисов, след което стана ясно, че законопроектът ще бъде оттеглен. Тогава веднага реагираха привържениците на законопроекта и заявиха, че стягат голям контрапротест за 4 юли тази година.Те обявиха, че участниците в протеста на 25 юни, които бяха приети и от премиера Бойко Борисов, представляват 0.05% от бранша. Освен това в началото подкрепяли създаването на камарата, а после се обявили против, защото не искали да работят по правилата. Позицията бе изразена на пресконференция от председателите на Съюза на международните превозвачи, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Организациите напомниха, че са заявили протест, ако проектът бъде оттеглен, още миналата седмица на заседание на транспортната комисия в Народното събрание. Освен това те подчертаха, че протеста бил манипулиран от бившия депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов, който управлява "Юнион Ивкони".

 Малкото протестиращи днес фирми са обединени от лобистки интереси и извършват уникална манипулация и безпрецедентен рекет, обяви Васил Пиронков от Национално сдружение на автобусните превозвачи.

Представителите на водещи браншови сдружения в транспортния сектор и най-голямата работодателска организация в страната КРИБ категорично застанаха зад обединение на бранша в Камара. Мотивът им е, че чрез създаване на независим компетентен орган, който да гарантира надеждността на превозвачите и спазването на минимални стандарти от фирмите в сферата на транспорта, ще стане възможно обединение на автомобилния бранш.