След като направихме анализ на риска, изведохме 50 пилотни ревизии на наемодатели, към днешна дата имаме над 2000 обаждания, на хора, които се оплакват от наемодатели. Това каза пред Дарик радио директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Кризата и липсата на ликвидност между фирмите засили апетита на дружествата да посягат към бюджета. Преди два дена засякохме класическа схема за вътрешнообщностна доставка за фирма, която си позволява да злоупотребява с бюджета. Засечено е, че през Калотина товарен автомобил излиза с три ръждиви елемента, които са декларирани на стойност от 200 000 евро, а те всъщност не струват повече от 15-20 000 евро, каза Стефанов. Излиза, че фирма, която трябва да е добър данъкоплатец, вече си позволява и тя да злоупотребяват с бюджета.

НАП участва активно във всички акции на МВР, ДАНС и прокуратурата, работим в много широк спектър, така че аз лично не съм запознат с кръга от хора, които са засечени, че се опитват да направят някаква респектираща акция срещу мен. Бяхме предупредени да сме внимателни с господин Тодоров, допълни Стефанов. Данъчната основа, оборотите на фирмите за периода януари-април са спаднали с 5,9 милиарда спрямо миналата година. Нашите очаквания за януари и май е свиване на спада до 3,9 милиарда. Надяваме се тази положителна тенденция да е до края на годината.
 
Има повишение на вътрешното потребление, коментира Стефанов. 50 000 лева е вече една смешна сума за днешната икономика. Трябва всички фирми да се регистрират по ДДС. Доста либерален е режимът за регистрация по ДДС. При евентуална регистрация на всички фирми ще има ударен ефект при възстановяване на ДДС, каза Стефанов. Банковите и застрахователните дружества са много потърпевши по отношение на ДДС.
Показваме всеки ден на фирми и граждани, че всеки е равен пред закона, посочи Стефанов. Фирмите и гражданите трябва да се гордеят, когато плащат данъците си, защото когато плащаш данъците си на държавата ти вече може да изискваш от нея, допълни Красимир Стефанов.

Бензиностанциите ще преминат към НАП, надявам се до края на май наредбата да е факт. Основните критики към нас са, че не можем да хванем малките магазинчета, които не използват касовите апарати, коментира още Красимир Стефанов.