Целта им бе да се запознаят с документите и хода на развитие на проект за изграждане на сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6, като проверят редовността на неговото изпълнение. Предмет на проверката на OLAF е проведената изцяло в съответствие с правилата на ЕБВР тръжна процедура по избор на изпълнител.

Съгласно тези правила всички действия на Оценителната комисия са съгласувани с ЕБВР и окончателното решение за одобрение на изпълнителя е взето от нея. МОСВ също е одобрило избора. Търгът за възлагане на изпълнението по изграждане на сероочистваща инсталация към блокове 5 и 6 стартира на 6 юни 2006 г. с обявяване на предварителен подбор на кандидатите.

За участие в тръжната процедура бяха допуснати четири фирми, като три от тях -Австрийска Енергия/АЕ&Е - Австрия,Рафако - Полша и Алстом Пауър Италия, подадоха тръжни предложения на 3 октомври 2007 година. Те надвишаваха с повече от два пъти наличния бюджет за проекта. Поради този факт тръжната процедура бе прекратена и се пристъпи към преработка на тръжната документация. Новият търг беше обявен през февруари 2008 година.

На 5 юни бяха отворени тръжните предложения на италиано-китайския Консорциум Идреко - Инсигма, Рафако (Полша) и Алстом Пауър Италия. При тази процедура цените на тръжните предложения бяха с над 30% по-ниски в сравнение с най-ниската стойност на тръжно предложения от първата тръжна процедура. Тръжните предложения бяха разгледани от Оценителната комисия, а нейните решения бяха одобрени от ЕБВР и МОСВ. Бе взето решение договорът за изграждане на СОИ към блокове 5 и 6 на ТЕЦ Марица Изток 2 да се възложи на Консорциум Идреко - Инсигма (Италия/Китай).

Договорът, на стойност 85 632 402.70 евро, бе сключен през декември 2008 година. С изпълнението на този проект димните газове ще бъдат очистени от серен диоксид с най-малко 94% и блокове 5 и 6 ще бъдат приведени в съответствие с българското законодателство и изискванията на Директива 2001/80/ ЕС за ограничаване на емисиите на определени замърсители в атмосферата от големи горивни инсталации. Според първоначалната финансова рамка финансирането се осигурява с 34 млн. евро заем от ЕБВР, безвъзмездна помощ в размер на 36.165 млн. евро по програма ИСПА и собствени средства на централата.