С помощта на обикновен компютър Tesla Bio Workbench може да се справя с много сложни задачи от областта на бионауките в сфери като разработка на лекарства или комбиниране на ДНК, производителността е много по-голяма, защото работи с 10-20 пъти по-висока скорост от сега използваните машини.

Tesla Bio Workbench се състои от:
- Серия процесори, оптимизирани за бионаучни цели приложения за изследване в областта на молекулярната динамика и квантовата химия, сред които AMBER, GROMACS, LAMMPS, NAMD, TeraChem, VMD и биоматетичните приложения като CUDASW++ (Smith-Waterman), GPU-HMMER и MUMmerGPU.
- Специализиран уеб сайт общност, от където могат да бъдат изтеглени приложенията, да бъдат видени актуални тестове, прегледани разнообразни научни документи и ръководства, както и да бъдат дискутирани неща директно с разработчиците на отделните ресурси във форумите
- Информация за Tesla GPU-базираните работни станции и изчислителни клъстери, които са достъпни за оптимално лесно използване на гореспоменатите специализирани приложения.

Традиционно учените извършват своята експериментална работа в лаборатории, където комбинират различни химикали, изучават тяхното взаимодействие и измерват ефективността им. С напредъка в изчислителната наука вече тези опити могат да бъдат извършвани с помощта на стимулационни модели по молекулярна динамика и квантова химия, но по традиция това изискваше много големи и мощни суперкомпютри с хиляди изчислителни процесори.

С помощта на масивната паралелна архитектура CUDA, поддържана от графичните процесори на NVIDIA, тези приложения вече могат да бъдат изпълнявани с от 10-20 пъти по-висока скорост, което означава, че дори един обикновен компютър, оборудван с Tesla ще може да надмине специализиран суперкомпютър.