С какво ще запомним този ден?

Махането на акциза и намаляването на ДДС за горивата са стъпки в правилната посока. Най-рисковата мярка в антикризисния план на кабинета е вдигането на пенсиите на два пъти в една година. Още от коментара на икономиста Георги Вулджев очаквайте във вечерните Podcast новини.

И още от темите, които ще чуете:  

Бащата на футболиста Георги Йомов - Цецко Йомов, е привлечен към наказателна отговорност заради стрелбата на 16 май край столична бензиностанция - за извършени хулигански действия и закана за убийство. Той е задържан за 72 часа. 26-годишният Марио Вълчев и 36-годишният Иван Петров бяха транспортирани с огнестрелни рани след конфликт с братя Йомови. Неофициално се твърди, че те се обадили на баща си, който впоследствие стрелял със стоп-патрони от упор със законно притежаван пистолет.

Министерският съвет е одобрил промени в закона за съдебната власт, в които се предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас. Те ще имат своя сграда, администрация, бюджет и деловодство. В същото време българската прокуратура бе осъдена да плати над 20 000 лева на депутата от БСП Георги Свиленски. Той е предявил в Софийския градски съд иск за 100 000 лева срещу държавното обвинение, след като бе съден и оправдан по едно от делата от дългогодишната съдебна сага около "Софийски имоти", където бе член на Съвета на директорите.

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО. Двете страни поддържаха неутралитет по време на Студената война. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг определи деня като "исторически" и като "добър за критичния момент на общата сигурност". Турция единствена сред 30-те членки на Алианса изрази резерви. "Няма да отстъпим относно членството в НАТО на тези, които прилагат санкции срещу Турция", категоричен е турският президент Реджеп Ердоган.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic