В този епизод разглеждаме здравеопазването и дали то е въпрос на европейски или национални регулации. След като заедно преживяхме пандемията, научихме ли се да действаме заедно или уроците е оказаха индивидуални?

Участници:
Чл.-кор. проф. Николай Габровски, неврохирург, национален консултант, по време на пандемията зам.-директор на най-голямата болница за спешна помощ в България, "Пирогов"
Александра Диканчева, завършила Европеистика и Икономика, работи в голяма международна фирма за организиране на медицински конференция за продължаващо образование
Доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести
Кристиан Бусои, евродепутат, член на подкомисията по обществено здраве в ЕП (продукция на Radio Romania)
Ирина Думитру, завеждаща отделението по епидемиология в държавна болница в Румъния (продукция на Radio Romania)
Проф. Алемка Маркович, директор на Клиниката за инфекциозни болести "Д-р Фран Михалевич", Загреб (хърватска фрийленс продукция)

Водещият неврохирург проф. Николай Габровски разяснява защо здравният сектор е силно регулиран и така трябва да бъде, но това се решава вътре в самата държава поради различията в образователните системи, здравните традиции и структурата на отделните страни, но и показва елементите от здравната европейска система, в които се търси уеднаквяване и хармонизиране, включително и при научните изследвания. Той припомня, че здравето е част от общата ни сигурност.

Разказваме история от една от най-регулираните на общоевропейско ниво сфери - организирането на медицински конференции, включително и за продължаващо образование - гостува ни Адриана Диканчева, която работи в международна компания, която се занимава именно с това. Поради спецификата на работата си тя познава добре регулациите, които са много стриктни по отношение на това къде, кога, как, в каква сграда може да се проведе такова едно здравно събитие, защо то не може да е на Тенерифе през лятото и как с регламент от 2018 г. се променя до голяма степен обвързаността на лекарите с фармацевтичните компании.

Друг ракурс към здравето в държавите в ЕС след COVID-19 и по кой показател България е най-добре ни предлага доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести.

Уроците от пандемията в Румъния и Хърватска с компетентните мнения на двама лекари от тези държави са част от този подкаст, благодарение на колегите от тези държави. Какви са новите пан-европейски здравни програми, научаваме от един румънски евродепутат.


Подкастите от поредицата "Какво може Европа?" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.