Ремонтът на пътя от Сарафово към Бургас предизвика недоволството на туристическия бранш, тъй като по отсечката минава целия трафик към Бургас от курортите на север, включително и от Слънчев бряг, и предизвика сериозни задръствания в разгара на лятото, които и без това вече се случват в определени часове.

Ремонтът започна в сряда в посока Бургас, а от туристическия бранш го нарекоха изненадващ, защото гони туристите.

"Тази кратка отсечка от 10 км не беше лоша. Да би трябвало да се поправя, но това може да се направи по всяко време на годината. Да, хубаво е да има нови неща, но трябва да се съобразяват, че ние сме туристическа дестинация. Мой гости, като заваля дъжда, питаха къде да отидат, то голям дъжд, голямо нещо и казвам отидете в красивия Бургас - да видите има и опера, театър има и исторически забележителности, там отидете и хората се върнаха възмутени. Големи задръствания, големи то е ясно и вместо да вървят към Слънчев бряг и Бургас, завиват и отиват към Гърция, това ще се случи. Предлагаме да се преосмисли това решение, да се спре за известно време. Не е беда. Вие сами го виждате, че там е добро. Да мине сезона и да започват да правят каквото трябва да се направи", каза зам.-председател на БХРА Веселин Налбантов пред БНТ.

От общината обясняват, че ремонтът е започнал при първия възможен момент след одобряване на финансирането и след одобряването на временната организация на движението.

"Стартирахме преди активния туристически сезон в края на юни и се надяваме точно преди активния да приключим ремонта и в двете платна. Трафикът тук е целогодишен за работещите в и извън Бургас", подчерта Димитър Бакалов - началник дирекция "Строителство" към община Бургас.

От КАТ-Бургас посочиха, че е създадена организация, като е определен постоянен пост за регулиране и подпомагане на движението.

"Искам да посоча, че съществуват алтернативни маршрути, които отново довеждат до центъра на Бургас", каза гл. инспектор Пламен Николов, началник на "Пътна полиция" - Бургас.