Инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ са иззели 160 килограма кефал от незаконен улов в морето в Бургас.

Брокониерът е задържан при проверка в района на товарното пристанище в града. Същият не е притежавал необходимите разрешителни за улов. Това съобщи за БТА изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов.

Също днес е съставен Акт за установяване на административно нарушение на мъж от ромски произход, продавал риба без документи. Иззети са 10 кг чернокоп. Вчера по сигнал е била извършена и проверка на язовира "Мандра" в Бургас, където са установени и задържани двама мъже, които извършвали улов на риба с гумена лодка и мрежи във водите на язовира. Иззети са 21 броя мрежи с обща дължина 1 050 метра, а уловът - 165 кг риба от вида сребриста каракуда е дарен на "Социалния патронаж" в града.

Николов информира, че ИАРА съвместно със служители на Българската агенция по безопасност на храните и НАП извършват масирани проверки на рибовъдни стопанства и обекти за търговия с риба и рибни продукти в цялата страна. Проверките са свързани със засиленото предлагане и търсене на риба и рибни продукти по повод предстоящия Никулден. Целта е да се гарантира легитимния произход на рибата и рибните продукти и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци, целящи злоупотреби.

При проверките инспекторите следят за регистрацията на обектите, производствения капацитет на стопанствата, наличие на документи за произход на рибата и спазването на действащото законодателство.

Проверяват се търговски обекти, рибни стопанства, преработвателни предприятия, плавателни съдове и места за риболов. Проверките ще се извършват и на самия Никулден. След тази дата водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.