В разгара на лятото хора от цялата страна станаха жертва на класическа измама с фалшива обява за апартамент под наем. Публикация в социалните мрежи обещава уютна квартира в Созопол. След превод на капаро обаче, авторът на обявата изключва телефона си и блокира клиентите си в социалните мрежи.

Обявата във Фейсбук група за евтини квартири по морето кани гости през летния сезон в Созопол. Обещанията са за слънчев, тристаен апартамент, обзаведен с всичко необходимо. Автор е жена, която се представя като Стефани.

Сред хората, които проявили интерес е Тони Иванова от Стара Загора. "Тя ми отвърна, че датите са свободни и че трябва да уточня другите неща с нейния съпруг. Поиска моя телефонен номер. Аз ѝ го дадох. След няколко минути мъжът ѝ ми се обади. Разбрахме се за почивката, какво включва, какви екстри има и т.н. За улицата попитах, те ми казаха само ул. Републиканска, но нямаше номер", разказа Иванова.

Мъжът поискал и 60% от цялата сума за нощувките. Тони обаче отказала и се разбрали да плати капаро от 250 лв. Изпратила снимка на платежния документ на Стефани.

"Тя ми върна след известно време съобщение, че е получила сумата и се разбрахме, че ден преди тръгването ще се чуем и до ден днешен не сме се чули", каза потърпевшата.

Авторката на обявата вече е неоткриваема за хората, платили капаро. Обявите също са изтрити. Бърза справка в същата група показва, че много хора са били завлечени по същата схема - свързват се със Стефани, иска капаро, но преведено по сметката на мъжа си - Димитров. След това изчезва.

Други потърпевши също разказаха своите истории във Фейсбук.

Екип на БНТ отиде на адрес, който фигурира в едната от обявите, чрез която други хора са се свързали с двойката Стефани - Димитров. Там се оказа, че нито един апартамент не се отдава под наем за туристи.

"Тука са частни апартаменти, не се дават под наем. Само собственици, да. Различни хора има, обаче собственици. Както виждате нито една кола не спира", каза Георги Георгиев.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че най-вероятно става дума за класическа измама.

"В комисията постъпват подобен род сигнали като този, който ни описахте. За щастие те са по-скоро изолирани, единични случаи и става въпрос откровено за съмнение за състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", обясни Ангел Джалев, член на Комисията.

Съветът на експертите да се изисква подробна информация преди да се преведе капаро.

"Потребителите трябва да изискват пълна информация относно местото за настаняване, условията, начините на плащане, а търговците или физическите лица, които предоставят тези услуги са длъжни да им я дадат. Естествено при увъртания или непредоставяне, или при съмнение, че не се предоставя пълна информация, това е една индикация, че може да бъдете жертва на такъв подобен тип измама", каза Джалев.

От Комисията съветват хората да сигнализират за всички нередности.