Бургас откри днес най-модерната инфраструктура в България с новия Терминал 2 на летището. Опаковано като подарък с ярко червена панделка новото съоръжение на стойност над 80 млн. лева беше открито в присъствието на кмета Димитър Николов, областният управител Павел Маринов, зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, дипломати и ръководството на "Фрапорт Туин Стар Мениджмънт".

Вижте снимки >>

Това е най-голямата инвестиция, правена на бургаското летище през последните десетилетия, изтъкна зам.-министърът.

Александър Цинел, председател на надзорния съвет на „Фрапорт" символично предаде ключа за новия терминал на Георги Тодоров, като израз на доброто сътрудничество между държава и частния бизнес.

Новият терминал разполага с 31 гишета за регистрация на площ от 20 000 кв.м. Капацитетът е близо 2500 пътника в час пик. Това означава, че ще могат да се обработват 1250 пристигащи и толкова заминаващи в най-натовареното време.

Приложена е най-модерната линия за управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство. 

Това е третата мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД през последните две години, след откриването на напълно обновената писта и новия терминал на летище Варна. За трите съоръжения компанията е вложила близо 200 млн. лв.

На 5 декември - от 13 до 16 часа, ще има ден на отворените врати, по време на който всички желаещи могат да посетят терминала и да го разгледат.

От началото на годината досега бургаското летище е обслужило близо 2,5 млн. пътници.  На годишна база, регистрираният ръст на туристите е 4.5%, в сравнение с миналата година. Най-голям е делът на руснаците. Ръст се наблюдава и на туристите от Великобритания, Украйна и Беларус.