Това каза пред журналисти вицепремиерът Ивайло Калфин, предаде БГНЕС. Той участва в кръгла маса за перспективите на българския капиталов пазар.
Световните пазари продължават да се тресат от кризата с дълговете в САЩ и вчерашния фалит на четвъртата по големина инвестиционна банка Лемън Брадърс (Lehman Brothers).
Българският капиталов пазар има достатъчно много стимули за развитие като капацитет и интерес на инвеститорите и затова отражението на световния финансов срив ще е по малък у нас, допълни Калфин, цитиран от БТА. От началото на годината на фондовата борса в България са качени за търговия 45 нови емисии. Толкова много нови емисии отичат само Лондонската и Варшавската борса, изтъкна той. Запитан дали въвеждането на търговията с деривати не повишава рисковете за стабилността на капиталовия пазар в България, Калфин заяви, че не мисли, че трябва да се ограничава пазарът и да се използват остарели инструменти.
На въпрос дали кризата на Американската компания AIG (American Internacional Group), която е собственик на БТК, ще се отрази на българския телеком, Калфин отговори, че БТК е стабилна и няма да фалира.
Междувременно три водещи американски рейтингови агенции понижиха оценките си за AIG.
Изпълнителният директор на БФБ Бистра Илкова каза, че заради световната финанасова криза и не особено разумното поведение на частните инвеститори на борсата се забелязва известен спад с реализираните обороти и капитализацията.
От началото на 2008 г. капитализираните обороти са с 39% по-малко спрямо миналата година и са в размер на 854 млн. евро. Пазарната капитализация на борсата е 11 млрд. евро или с 24% по-ниска. Индексът SOFIX бележи спад от 35% а BG 40 - спад от 42%, допълни Илкова.
Междувременно SOFIX достигна на 16-и най-ниските си нива от 26 месеца насам. Той се понижи с 4.9% и затвори на ниво 885 пункта, предаде Дневник. Така SOFIX се върна до стойностите си от юли 2006 г. Още по-бурно реагира широкият индекс BG40, който спадна с над 6% до 213.5 пункта. "Спадът е следствие от глобалната криза. Нормално беше инвеститорите да реагират", обясни Николай Кичуков, брокер на "Елана трейдинг". Големите катаклизми в САЩ и Европа принудиха чуждестранните инвеститори да изтеглят парите си от българския пазар, коментира той.
Да бъде създаден гаранционен кредитен пул, предложи лидерът на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Това е превантивен механизъм: когато има глобална криза и самата страна е в рецесия, е необходимо страната и правителството заедно с търговските банки да предприемат мерки, каза тя пред журналисти. По думите й асоциацията на банките може да определи какви суми да бъдат отделени за пула, така че всяка от търговските банки да може да получи кредит, но не по-голям от една трета от него.
Вижте снимки - моменти от кризата