Премиерът заяви, че в продължение на месеци е отправял покани за дебат към лидера на ГЕРБ. Според Станишев българите с голям интерес очакват такъв дебат. Той посочи, че има готовност дискусията да се проведе и в bTV. Той добави, че в поканата му няма злонамереност и изрази учудване защо столичният кмет е решил да отиде пред Министерския съвет в почивен ден, когато сградата е празна. Станишев каза, че е готов за дебат, в която и да е телевизия – дори, ако може и във всички едновременно, но не и на улицата.
На въпрос – кой от кого се страхува и вследствие на което не се осъществява дебат Станишев каза: „Би трябвало да знаете кой отправя покана за дебати като винаги се намират аргументи как те да не се състоят. Не разбирам защо поведението е толкова истерично”. Според премиера е редно да се съберат пресцентровете на ГЕРБ и БСП и да уточнят място и време за дебата.
Междувременно Бойко Борисов заяви пред журналисти, че не е искал дебат с премиера на улицата, а в неговия кабинет - пред всички медии.
"Снощи го чаках за дебат не на улицата, а пред Министерския съвет. Не съм искал дебат на улицата, а да го направим в неговия кабинет - пред всички медии", каза пред журналисти столичният кмет Бойко Борисов в отговор на въпрос ще приеме ли предложението на премиера Сергей Станишев за дебат.
"Пуснаха съобщение в 17.00 часа. В 20.00 часа бях готов пред Министерския съвет. Както и предишните два пъти, когато искаха дебат - казах: "Незабавно", посочи кметът Борисов.
Вижте видео от изявлението на премиера