Това предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА. Саакашвили каза, че е подписал документа, предложен от френския външен министър Бернар Кушнер и финландския му колега Александър Стуб.
Според Саакашвили посредниците от ЕС ще заминат за Москва по-късно днес, за да се опитат да убедят Русия да приеме плана.
Междувременно Русия съобщи, че грузинските войници в Южна Осетия са обкръжени и се предават. Руските войски в момента разоръжават обкръжените грузински подразделения, заяви заместник-началникът на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Анатолий Ноговицин, предаде РИА Новости. Ноговицин съобщи, че ВВСна Русия напълно контролират южноосетинското въздушно пространство. Генералът допълни, че руски военни самолети продължават да атакуват грузински военни обекти.
Европейската комисия ще отпусне един милион евро хуманитарна помощ за цивилните, които пострадаха от боевете в Южна Осетия, съобщи Комисията. „ЕК е изключително разтревожена от боевете и изказва своето съжаление за жертвите и за човешкото страдание, което насилието причинява. Призоваваме за незабавно прекратяване на враждебните действия“, заяви еврокомисарят по развитието и хуманитарните въпроси Луи Мишел. Той допълни, че е от изключително важно значение да се гарантира безопасен достъп до хуманитарна помощ и „безопасно преминаване“ на бежанците.
При грузински ракетен обстрел срещу южноосетинския главен град Цхинвали тази нощ са загинали трима и са ранени 18 руски миротворци в конфликтната зона. Това съобщи пред Интерфакс Ирина Гаглоева, говорител на проруското правителство в сепаратистка Южна Осетия, предаде Франс прес.
Командирът на руските миротворци в Южна Осетия генерал Марат Кулахметов заяви тази сутрин, че грузински войски са стреляли срещу частите му, разположени край Цхинвали. Той допълни, че няма загинали при атаката, посочва АФП.
Руски самолети бомбардираха през нощта радарите на международното летище в Тбилиси, като причиниха "леки повреди", съобщи грузинското вътрешно министерство. Летището работи нормално, уточни говорителят на ведомството Шота Уташвили. Десетки руски военни самолети са бомбардирали според него и граждански обекти в Гори, най-големия грузински град в близост до Южна Осетия.