Това са част от мерките, които министърът на транспорта Петър Мутафчиев заповяда да бъдат взети от изпълнителния директор на ИА „Железопътна администрация” Симеон Ананиев, изпълнителния директор на БДЖ Олег Петков и генералния директор на НК „Железопътна инфраструктура” Антон Гинев, съобщиха от Министерство на транспорта.
Освен това министър Мутафчиев е разпоредил да се завиши контролът върху носения от пътниците ръчен багаж и внасянето във влаковете на лесно запалими и други опасни течности. Тримата директори ще трябва да контролират разработването на подходяща система за обезопасяване срещу отваряне на вратите на спалните, кушет- и пътническите вагони по време на движение на влаковете, която, в случай на необходимост, да гарантира безпрепятственото напускане на вагоните след тяхното спиране.
Министърът на транспорта е изискал и да се подобри системата за комуникационните връзки между длъжностните лица, обслужващи влаковете и да се повиши качеството на обучение на персонала за действие при извънредни ситуации.
Ананиев, Петков и Гинев ще трябва да представят доклади за изпълнението на настоящата заповед до 5-то число на всеки месец. Пряк контрол за изпълнението на заповедта е възложен на заместник-министъра на транспорта Георги Петърнейчев.