Корупция, изнасяне на вътрешна информация към криминалния контингент и шофиране след употреба на алкохол са причините за уволненията.
Трима от уволнените полицейски служители са предизвикали катастрофи, шофирайки след употреба на алкохол. Служител от ДОИ-МВР е участвал в пътно-транспортно произшествие в Стара Загора и избягал от местопроизшествието. След проба с дрегер било установено, че е карал с 3.02 промила алкохол в кръвта.
За предизвикване на верижна катастрофа и отказ да даде кръвна проба за алкохол е уволнен и полицай от служба КОС (Контрол над общоопасните средства) на РПУ-Стамболийски. Служител от “Охранителна полиция” – РПУ-Момчилград също е уволнен заради шофиране в нетрезво състояние и предизвикване на катастрофа.
Сред шестимата уволнени е и старши разузнавач от отдел “Противодействие на престъпността” в Областната дирекция на полицията в Бургас, който е предоставял информация на криминално проявени лица, свързана с разработки срещу тях. Нарушението е установено при специализирана полицейска операция.
Другите двама служители на реда са уволнени за взимане на подкуп. В единия случай полицай от 3-то РПУ в София е уволнен за това, че е получил от чуждестранен гражданин сумата от 1000 лева, за да не извърши действия по служба. При разпит пред съдия полицейският служител е признал, че е извършил престъплението. При другия случай пътен полицай от София не документирал нарушение “неправилно паркиране”, но взел от водача сумата от 22 лв., колкото струва вдигането на автомобила с паяк. Когато гражданката подала жалба, полицаят се свързал с нея и й предложил сумата от 30 лв., за да си оттегли жалбата.
След като е извършена проверка и са събрани достатъчно доказателства, уличаващи служителя в тази дейност, аз няма какво повече да коментирам. Това заяви началникът на НС "Полиция" главен комисар Красимир Петров по повод на уволнения разузнавач от Бургас, цитиран от БГНЕС. По думите на Красимир Петров стратегията на МВР е да се реже "до корен". "Всеки един, който не е лоялен на системата и се е опитал да минава от другата страна и да заиграва, просто няма място в МВР", каза още Петров. Според него съкращенията в администрацията на ведомството целят нейното преструктуриране, така че да се изведат допълнително полицаи на улицата. Днес вътрешният министър Михаил Миков е разпоредил да се извади информация колко от дисциплинарно уволнените полицаи са били възстановени на работа от административния съд, каза още Петров.