Според националната агенция МТИ е задържан и лидерът на крайнодясната партия Йоббик (За по-добра Унгария) Габор Вона. Местен уебсайт съобщи, че той е бил сред демонстрантите, но полицията не потвърди информацията.
Съдът постанови тази седмица, че Унгарската гвардия, подкрепяна от партията Йоббик, която спечели три места на европейските избори миналия месец, трябва да се разпусне, защото демонстрациите й пораждат етническо напрежение и водят до нарушаване на обществения ред. Гвардията отказа да се подчини на съдебното решение и заяви, че ще продължи дейността си.
Полицейски представител заяви, че демонстрацията е била забранена и се е провела без разрешение, като цитира съдебното решение, според което членовете й не могат да носят черните си униформи на обществени места. Първоначално са били задържани 110 души, а 30 са получили леки наранявания. По-късно вечерта броят на арестваните достигна 184 души.
Гвардията е обвинявана от правозащитници, че организира шествия с цел сплашване в цялата страна като реакция срещу вълната от дребни престъпления, извършвани предимно от роми. Унгария има една от най-големите ромски общности в Европа - 5-7 процента от населението от 10 млн. души. Според социологическите проучвания, ако изборите бяха днес, Йоббик щеше да получи места и в националния парламент. Парламентарните избори в Унгария са догодина.