В резултат на операцията са били "пробити" компютри и откраднати документи от държавни учреждения и от частни организации, включително от офиса на Далай лама.
За по-малко от две години чрез шпионската система, наречена Мрежата-призрак (GhostNet), са били заразени общо 1295 компютъра в различни страни. Пострадали са посолства, външни министерства, правителствени институции, тибетският център на правителството в изгнание в Индия, офиси в Брюксел, Лондон и Ню Йорк. Засега няма доказателства за пробив в компютри на американското правителство.
Системата е била фокусирана най-вече върху правителствата на страни от Южна и Югоизточна Азия.
Според изследователите, открили шпионската мрежа, зад нея стоят компютри в Китай, но в доклада си те не посочват пряко китайското правителство като отговорно за мрежата, която е активна и днес. Може да е ЦРУ, може да са руснаците, казват от центъра.
Консулството на Китай в Ню Йорк вече опроверга твърденията, че Пекин може да е свързан със случая.
Историята започнала да се разплита, след като канадският център е бил помолен от офиса на Далай лама да провери компютрите им. Така специалистите открили системата, която разполага с невероятно възможности в стил "Биг Брадър" - може да включва уеб камери и да прави видеозаписи, които след това отиват при киберпрестъпниците.
Междувременно румънската телевизия Реалитатя съобщи, че компютри на румънските посолства във Финландия, Франция, Норвегия и Китай са били шпионирани с програмата за шпиониране GhostNet. Посолствата на Румъния в четирите страни са били обект на наблюдение от голямата мрежа за информационен шпионаж, разкрита от канадски специалисти.
Инфектирането ставало по два начина: чрез отваряне на приложен към имейла файл, което позволява инсталирането на програмата за шпионаж в операционната система, или чрез отварянето на линк, изпратен чрез имейл, който препраща потребителя директно към сайта, носител на вируса.