Появата му начело на проявата обаче предизвика доста протести и коментари на недоволство от хората, участващи в гей парада. Те си припомниха, че преди седем години Джонсън разкритикува доста сериозно еднополовите бракове. Тогава в книга той написа, че ако бракът между двама души от един пол е правилно нещо, то защо да не бъде правилно да се сключва брак и между трима мъже или пък между трима мъже и куче, припомня Асошиейтед прес.
Стотици хиляди испанци се включиха в традиционния гей парад в испанската столица Мадрид, предаде Франс прес. Начело на пъстрото множество, прекосило мадридските улици под звуците на техно и бразилска музика беше министърката на равноправието Бибиана Аидо. Тя определи проявата като радостно събитие в защита на правата на гражданите.
Тазгодишният гей парад в Мадрид се организира в защита на правата на лесбийките. По този повод Аидо призова всички лесбийки в страната да не се страхуват да излязат от сянката, в която са живели досега.
Гей парадът в унгарската столица Будапеща обаче беше разстроен от негови противници, които атакуваха полицията със запалителни бомби и обстрелваха участниците с яйца и бутилки, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Около 450 души взеха участие в парада в центъра на града, по време на който от балкони бяха хвърлени запалителни вещества срещу полицията. Три камиона на медии, отразяващи събитието, също пострадаха.
Миналата седмица гей паради в Чехия и България също бяха разстроени. Доклад на организацията за човешки права на ЕС сочи, че една трета от страните в блока все още не могат да осигурят равни права на хомосексуалистите, коментира АФП.