Под дъжда във Ватикана, на Божи гроб в Ерусалим или в малък християнски анклав в Китай - милиони християни от цял свят празнуват днес Великден, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт Шестнайсети призова във великденското си послание за мирно решение на конфликтите в Ирак, Светите земи, в някои части на Африка и в Тибет. Папата пожела "силата на обновлението на пасхалното тайнство" да се прояви навсякъде по света.
Пред хилядите поклонници, събрани на площад "Свети Петър" в Рим под проливния дъжд, Светият отец отправи великденските си пожелания на 63 различни езика и произнесе на латински великденското си послание "Към града и света".
Преди това хиляди вярващи католици и протестанти честваха Възкресение Христово в Ерусалим, на най-свещеното за християните място, Божи гроб, където Христос е бил разпънат на кръст, погребан и после е възкръснал. Латинският патриарх на Ерусалим Мишел Саббах присъства за последен път церемониите, тъй като е навършил 75 години и трябва да се пенсионира.
Вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни се възползва от посещението си в Ерусалим, за да присъства на празничната литургия, отслужена от францисканския свещеник отец Петер Васко в църквата на манастирчето близо до американското посолство.
В Судан, където голямата християнска общност е подложена на дискриминация спрямо мюсюлманското мнозинство, десетки хиляди християни се събраха да отпразнуват Великден в столицата Хартум.
В Русия, където католиците са малцинство в сравнение с православните, Великден бе честван в московския храм "Непорочно зачатие". Патриархът на руската православна църква Алексий Втори вчера изпрати поздравление до папа Бенедикт Шестнайсети и до главите на останалите християнски църкви по случай Великден.
В Сеул около 20 000 вярващи от различни християнски църкви участваха в церемония пред сградата на кметството.
В Китай тибетската католическа църква в християнския анклав Цъхун в подножието на Хималая, с по-малко от 1000 души население сред будисткото мнозинство в района, осигури минимална религиозна служба. Това стана по настояване на властите в тибетската префектура Дицин пред католическата църква да допусне на месата само стотина души. Обяснения не бяха дадени, но най-вероятно причина са събитията в Тибет.