Кандидатката на управляващата в Мексико левица Клаудия Шейнбаум печели състоялите се вчера президентски избори в страната, показват първите официални резултати, огласени от Националният изборен институт и цитирани от Франс прес и БТА.

61-годишната Шейнбаум, климатолог, бивш кмет на столицата Мексико и с българско потекло получава между 58% и 60% от гласовете, изпреварвайки значително съперничката си от опозицията, бившата деясноцентристка сенаторка Сочитъл Галвес, която според председателката на Изборния институт Гуадалупе Тадей получава между 26% до 28% от гласовете. Центристът Хорхе Алварес Майнес, на свой ред, получава едва 9% до 10% от гласовете.

"Няма да ви разочаровам", обеща в първото си публично изявление Шейнбаум.

По-рано екзитпол на агенция "Параметрия", управляващата партия и медии обявиха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. Телевизия NMAS и вестник "Финансиеро" обявиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с "много голяма" преднина.

Снимка: АР/БТА

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната, отбелязва Ройтерс. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност, отбелязва Ройтерс.

Вчера мексиканците гласуваха, за да изберат първата жена президент на страната - исторически вот, който подчерта напредъка в областта на равенството между половете, но също така засили опасенията от отслабване на демократичните институции, пише американският вестник "Вашингтон пост".

Мексико ще има жена за президент преди САЩ, въпреки че жените в Мексико получават право да гласуват три десетилетия след тези в Щатите, обръща внимание "Вашингтон пост". Шейнбаум ще бъде и първият президент на Мексико от еврейски произход, допълва вестникът.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Снимка: АР/БТА

Бившата кметица на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум се откроява със сдържан, дори и с дистанциращ хората стил. Тя е внучка на еврейски бежанци от България и Литва. Родена е на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия.

"Идвам от едно еврейско семейство и се гордея с моите баба и дядо и с моите родители", написа на 12 януари 2009 г. Шейнбаум в изданието "Хорнада". Пред него тогава обаче тя изрази и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава.

Клаудия разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо й - комунист - по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване.

Снимка: АР/БТА

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката с настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той й поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители. Шейнбаун по онова време е в основата на изграждане на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява освен това в столицата и платна за автобуси и велоалеи.

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която тя открила отново чрез Фейсбук през 2016 г.

Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас.