Първият инструктор от гръцките военновъздушни сили вече се намира в Киев, където ще обучава украински пилоти за оперативната употреба на изтребители F-16, съобщи гръцкият портал за новини от сферата на отбраната defence-point.gr, като се позовава на собствени източници.

Публикацията припомня, че гръцките военновъздушни сили почти четири десетилетия експлоатират F-16 и са събрали огромен опит в тази сфера, особено в областта на близкия въздушен бой, предаде БТА.

Изданието коментира, че изпращането на гръцки офицер като инструктор очевидно се вписва в инициативата за "коалиция за обучение на F-16", създадена на 13 юли 2023 г. в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс с цел обучение на украински пилоти. Първоначалните членове на коалицията са 11 страни-членки на НАТО - Белгия, Великобритания, Дания, Нидерландия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция.

Присъединяването на Гърция към тази група беше оповестено на 21 август 2023 г. по време на среща на украинския президент Володимир Зеленски с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Инициативата включва създаването на европейски тренировъчен център за изтребители F-16 в Румъния, който започна работа през ноември.