Мощите на св. Никифор Прокажения ще бъдат изложени за поклонение в храм "Успение на Пресвета Богородица" на 11 юни, съобщават от Великотърновската Света митрополия. Иконата, в която те са вградени, ще бъде показана за пръв път в България в Габрово и това се случва с благословението на тамишния митрополит Григорий. След това тя ще бъде изложена и в други градове в епархията. 

В късния следобед пред иконата с мощите на свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение. За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания.

Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса "Свети Никифор Прокажения Чудотворец" в храма. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец, допълват от Светата митрополия.

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. На о.Хиос той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. Той прекарва в лечебницата на Хиос 42 години и когато е открито лекарство, всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ, посочват от митрополията.

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция, допълва БТА. Авторът на книгата - отец Симон Светогорец, нарича свети Никифор "бързия помощник". Той казва, че специфичното за свети Никифор е, че той изпълнява желанията ни мигновено, допълват от Великотърновската Света митрополия.