Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили заяви, че е подписал закона за чуждестранните агенти, с което той влиза в сила, предадоха ТАСС и БТА.

"Днес подписах Закона за прозрачност на чуждестранното влияние. Целта на този закон е да укрепи политическата, икономическата и социалната система на Грузия по отношение на външни намеси", заяви на брифинг Папуашвили.

Съгласно закона, всички организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина ще трябва да се регистрират като "агенти на чуждестранно влияние" с много изисквания за регистрацията и наказателни глоби за нарушения.

Парламентът на Грузия, контролиран от партия "Грузинска мечта" на премиера Иракли Кобахидзе, прие закона, според който организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, трябва да се регистрират като агенти на чуждо влияние. Законът предизвика големи улични протести, отбелязва Ройтерс.

Дни по-рано близо 200 грузински неправителствени организации обявиха, че отказват да спазват закона за "чуждото влияние", който беше приет миналия вторник от парламента по инициатива на управляващата партия, въпреки масовите протести в страната.

"Руският закон няма да работи в нашата страна и ще остане празен лист хартия, който никой няма да спазва", казаха в съвместно изявление неправителствените организации.

Грузинската опозиция се опасява, че този закон ще бъде използван за потискане на всяко противопоставяне на режима, какъвто беше случаят с подобен руски закон, отбелязва Франс прес.

Група от неправителствени организации пък съобщиха, че се готвят да обжалват пред Грузинския конституционен съд. 

Грузинското правителство твърди, че законопроектът е необходим за насърчаване на прозрачността и за гарантиране на суверенитета на страната срещу опитите на Запада, както твърди Тбилиси, да въвлече Грузия в конфронтация с Русия.