Взети са им кръвни проби и след анализ е установено наличие на лексотан, съобщиха от лечебното заведение, предаде БГНЕС. След стабилизиране на състоянието им децата са освободени за домашно лечение.
Веднага са уведомени компетентните органи, защото децата са от същата детска градина в кв. "Лозенец", от която на 28 ноември 2007 г. постъпиха 18 деца с диагноза за тежко отравяне. 14 от тях бяха оставени в болница. (вж. линковете)
Двете деца, пострадали преди четири дни, са се натровили и при предишния инцидент, каза директорката на детската градина Богдана Иванова, цитирана от “Фокус”. Според нея това е показателно, но не отправи преки обвинения срещу някого. Директорката заяви, че в детската градина не се съхраняват медикаменти.
Една от възпитателките, която вече беше наказана за стария инцидент, е била на работа и при последното натравяне на деца. Тя посочи, че всеки от учителите има медицинско свидетелство затова, че е в добро здравословно състояние.
"Не мога да гарантирам обаче, че никой от тях не приема някакви лекарства".
Богдана Иванова заяви, че е готова да подаде оставка след приключване на окончателните проверки, но не би поела цялата отговорност за случващото се в детската градина. Тя каза още, че е разговаряла с родители на деца от детската градина, които са обезпокоини, но не я обвиняват за случващото се. След последния инцидент само едно дете е било отписано от детската градина. Тя се посещава от общо 117 деца.
Мисля, че трябва да се работи с натровилите се деца и родителите им, най-вероятно с психолог, защото не виждам връзка между инцидента през миналата година и сега, т.е да обвиняваме пак персонала, тъй като учителката, която е подала сигнала е нова. Това каза за Дарик зам.-кметът по образование Йорданка Фандъкова. В Софийска районна прокуратура е образувана проверка по случая с натровените деца.