Изследването бе представено на семинар на Комисията за защита от дискриминация в Боровец в четвъртък, съобщи БГНЕС. 53% от интервюираните в националното представително проучване, проведено в периода 10-30 септември, имат крайно отрицателно отношение към хомосексуалистите.
Едва 17% декларират, че са в състояние свободно да общуват с човек с такава ориентация. Така на практика се оказва, че повече от един от всеки десет хетеросексуални българи би могъл да общува свободно с човек, който се различава от него само по сексуални предпочитания.
Най-силно са изразени предразсъдъците към травеститите, най-слабо към жени с хомосексуална ориентация, посочват от „Скала”. Близо половината от интервюираните не биха работили в една стая с хомосексуалист, около 3/4 не биха могли да създадат приятелство с такъв човек. 70% не биха записали детето си в училище, за което знаят, че има учител с такава ориентация. 50% пък не биха се примирили, ако детето им има хомосексуална ориентация.
Според проучването отново най-често срещана е дискриминацията на етническа основа, като най-силни са напреженията българи-роми и турци-роми. Напрежението между българите и турците възниква от българите към турците, а не обратното, уточняват от „Скала”. Ромите са по-зле настроени към българите, отколкото турците. Те се дистанцират в по-голяма степен от турците, отколкото от българите.
От изследване на Комисията за защита от дискриминация, направено през март-декември сред 443 лица, става ясно, че повече жени, отколкото мъже имат впечатление за наличие на дискриминация в обществото. Едва 24 души, от които 16 жени и 8 мъже, признават, че са били жертва на сексуален тормоз. Според анкетираните най-често такъв тормоз се упражнява на работното място (32%), след това са улицата (25%) и семейството (18%).
82% от запитаните смятат, че е необходимо да се предприемат мерки от страна на държавата за преодоляване на дискриминационните практики.