Съдът реши да спре делото по искане на адвоката на Карагеоргиев. Магистратите се мотивираха с медицинската документация за заболяването на Карагеоргиев и представената тройна съдебно-медицинска експертиза. Тя показа, че той страда от тежко сърдечно-съдово заболяване и то сериозно застрашава неговия живот, съобщи БГНЕС.
Наказателното производство беше спряно не само заради Карагеоргиев, но и заради другите обвиняеми.
Съдът промени мярката на Красимир и Николай Маринов от "домашен арест" в "парична гаранция" от 20 000 лева за всеки един от тях. Всички обвиняеми по делото са извън ареста. Съдът не промени мерките на подсъдимите Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов, които имат мярка парична гаранция. Мярката на Светлин Карагеоргиев – подписка - също не беше променена.
До края на март следващата година трябва да бъде готова новата медицинска експертиза за състоянието на Карагеоргиев, която ще бъде изслушана от съда на 9 април 2008 г.
Реално съдът не е давал ход на делото "Маргини" заради постоянно болните обвиняеми.
Надявам се до края на март да се подобри здравословното състояние на Иво Карагеоргиев и делото да продължи, каза прокурорът по делото Николай Кокинов. На въпрос защо не е протестирал искането на адвокатите за спиране на делото, Кокинов каза: “Когато фактите говорят, и боговете мълчат”. Експертите твърдят, че обвиняемото лице не може да участва в наказателен процес. Ние не може да го принудим да се подложи на операция за подобряване на неговото здравословно състояние и това трябва да стане, когато той прецени, коментира Кокинов. Факт е, че делото не върви, но не по вина на прокуратурата, а по здравословни причини, каза той. Прокурорът посочи, че ще се прецени дали да се обжалва днешното решение на СГС.
Преди началото на заседанието стана ясно, че двамата братя са подали молба чрез адвокатите си до съда, с която молят да не бъдат записвани и снимани от журналистите.
Маргините, заедно с Иво и Светлин Карагеоргиеви, Стефан Ангелов, Бисер Илиев и Веселин Тошев, са подсъдими за подготовката на убийствата на покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, както и на Любен Гоцев.
Вижте репортаж от заседанието по делото
Вижте как Маргините и Ко се чувстваха в съда