“Такова е нашето желание и намерението на общината”, каза за “24 часа” директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.

Засега обаче тялото на убитото животно лежи в хладилна камера в зоопарка.

Избягалият от зоопарка 9-годишен ягуар бе застрелян на 3 август от ловджия. Около 50 човека издирваха животното, избягало, докато работник е почиствал клетката му и вратата е била оставена отворена. В издирването бяха ангажирани и ловци, от които се очакваше да упоят ягуара, а ако не успеят - да го застрелят.
Участниците в издирването, което продължи около шест часа, са били с упойващи с бойни пушки, както и с топлинни камери.

"Разпоредил съм цялостна проверка, защото за мен е недопустимо, особена когато става въпрос за опасни зверове, да се допускат такива грешки. Самият служител е можело да пострада", заяви вчера кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, цитиран от БТА.

Той добави, че съгласно Кодекса на труда трябва да се дадат писмени обяснения, както от служителя, така и от директора.

По думите му категорично ще бъде уволнен гледачът на животното, който е оставил клетката отворена.
Кметът допусна и възможността да бъде освободен и директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.

Казанджиев припомни, че през 2007 г. е осиновил ягуара, който кръстил Алонсо - на името на пилота от Формула 1. Оттогава се грижи за изхранването му.

Какво още разказа д-р Вацов

Всъщност неделният ден започнал обичайно. Очаквало се заради хубавото време да има повече посетители в зоопарка. Обаче към 9 ч служител стресирал директора с новината, че Алонсо е извън клетката.

Хукнах навън и го видях как се скри в гъстата растителност. Знаех къде е и ако искахме да го убием, щяхме да го направим по-рано”, разказва д-р Вацов, цитиран от "24 часа".

Надявали се обаче животното да се върне, като огладнее. Даже направили примамка в клетката му в часа за хранене. Но беглецът не се появил. Въоръжени полицаи отцепили района около градината, дошли ловци с инструкция да приложат крайна мярка, щом звярът се мерне. Заедно с тях е чакал и кметът Минчо Казанджиев.

Докато чакаха Алонсо да се появи, Казанджиев правил опити да се шегува, като повтарял: “Синът ми избяга, синът ми избяга”, но всъщност бил напрегнат каква ще е развръзката. Тя настъпи около 17 ч.

Чух изстрел, обадих се и ми казаха, че са го убили. След пет минути бях там. Алонсо лежеше на 2 метра от оградата на зоопарка”, разказа д-р Вацов.
Той е убеден, че не е било възможно ягуарът да бъде спасен.


Няма бърза упойка за ягуара

Няма бърза упойка, която за 1-2 минути да упои такова животно, като ягуар, заяви за „Фокус” директорът на столичния зоопарк Иван Иванов.

Иванов обясни, че залавянето на такъв хищник не е лесно и зависи от много неща:

„От точната стрелба, от упойката, която ще се приложи. Да не забравяме, че животното се е подложило на натоварване, адреналинът му е се е покачил, понеже се намира в друга обстановка, а не в клетка. То е било на открито – на свобода. Няма такава бърза упойка, която за 1-2 минути да упои животното. Необходимо е време от порядъка на 5-10 минути, понякога и до 15-20 минути, за да може животното да бъде упоено. През това време животното може да избяга и да се скрие”, споделя Иван Иванов.

В столичния зоопарк не имало такъв случай, подобен на този в Ловеч.

Преди известно време имаше един чакал, който беше избягал, но той е колкото едно куче. Хищник е, но не е така опасен като ягуара. Ягуарите са жестоки животни, казват им „тихите нощни убийци”, каза още Иван Иванов.