"Призоваваме отговорните органи за неговата екстрадиция в Зимбабве, така че да му бъде потърсена отговорност за незаконните действия", заяви в столицата Хараре министърът на околната среда Опах Мучингури, цитиран от световните агенции и БНР.

55-годишният Палмър, който е колекционер на ловни трофеи от Минесота, уби на сафари срещу 55 000 долара най-популярния лъв в Зимбабве - Сесил. Лъвът, който живееше в резерват, прекосил границите на парка и навлязъл в частен имот, където бил убит с арбалет, трупът му е одран, а благородната му глава - отрязана и взета като трофей. Тази информация взриви социалните мрежи, активизираха се хиляди потребители на интернет.

На пресконференция Мучингури нарече 55-годишния Уолтър Палмър "чуждестранен бракониер" и съобщи, че главният прокурор на Зимбабве е започнал процедурата по екстрадирането му от САЩ.

"Обръщаме се към компетентните власти за екстрадицията му в Зимбабве, за да му се потърси отговорност за неговите незаконни действия", каза тя.

Палмър се разкая, че е убил 13-годишния хищник, любимец на чуждестранните туристи и обект на изследване на университета в Оксфорд. Той обаче заяви, че бил наел професионални водачи и че е имал необходимите разрешителни за лов.

Мучингури заяви също, че използването от Палмър на арбалет срещу лъва - който, както се твърди, е бил подмамен да излезе извън Националния парк Хуанге, преди да бъде застрелян, е в нарушение на правилата за лов в Зимбабве.

Уолтър Палмър се извини, като се оправда, че не е знаел, че наетите от него зимбабвийски водачи нямат разрешително за лов на лъвове. Мъжете са арестувани и може да получат до 15 години затвор.

Белият дом заяви днес, че ще разгледа обществена петиция с искането за екстрадиция на зъболекаря, предаде Ройтерс. Петицията е подписана от над 100 хиляди души, а Белият дом беше обещал да отговаря на всички петиции, под които са събрани толкова подписа.

Президентският говорител Джон Ърнест каза, че е работа на министерството на правосъдието да даде отговор по искане за екстрадиция.

Случаят с убития за ловен трофей Сесил се разследва от зимбабвийските власти и от Агенцията на САЩ за риболова и дивата природа.