Специалният кореспондент на ВГТРК (Общоруската държавна телевизионна и радио компания) в Украйна Игор Корнелюк, видеонженерът Антон Волошин и операторът Виктор Денисов попаднаха под минометен обстрел край Луганск.
Телевизионният екип снимал как бойци от "народната самоотбрана" се опитвали да изведат от опасна зона група бежанци, когато започнал минометният обстрел, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

И тримата са носели опознавателни знаци с надпис "Средства за масова информация".

Корнелюк бе тежко ранен и почина в болницата в Луганск. Съдбата на Волошин бе неизвестна през целия ден, но вечерта телевизията потвърди, че също е загинал.

Денисов не пострадал при нападението, защото бил на известно разстояние от колегите си.

Часове по-късно Съветът за сигурност на ООН прие първата си декларация за кризата в Украйна, в която изказа съболезнования на семействата на журналистите, убити в резултат на насилието.

Членовете на Съвета за сигурност припомниха и смъртта на италиански фоторепортер и на руския му преводач, убити на 24 май.

Късно вечерта стана ясно, че Порошенко е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, съобщи прессекретарят на Путин. Порошенко е изразил съболезнования за гибелта на двамата руски журналисти и уверил Путин, че е дал указание за разследване на случая, както и че ще бъдат взети мерки за гарантиране на сигурността на журналистите.

Президентите са обсъдили възможността за мирен изход от кризата в източната част на Украйна.

Русия настоя украинските власти да извършат обективно разследване на обстоятелствата около трагедия край Луганск, заяви руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Следственият комитет на Руската федерация пък образува дело за убийство.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев смята, че отговорност носят "тези, които наричат себе си власти" на тази страна, предаде ИТАР-ТАСС. Премиерът изрази съболезнования.

"Журналистическата професия е опасна, но когато едни репортери загиват от обстрел, а съдбата на други е неизвестна, в тази трагедия има виновни", коментира той.

Ръководителят на комисията по международни въпроси към руската Държавна дума Алексей Пушков пък заяви, че журналистите в Украйна са убивани преднамерено, предаде РИА Новости.

"До този момент украинските сили за сигурност залавяха и измъчваха журналисти. Сега те ги убиват. Преднамерено. Както убиват мирните жители, своите съграждани”, заяви Пушков чрез социалните мрежи.

Междувременно оператор на иракска телевизия беше убит, а неин кореспондент беше ранен в северен Ирак, докато отразяваха офанзивата на джихадистите, предаде Франс прес.