Споровете бяха по време на обсъждане на второ четене на промени в Закона за горите, предаде БТА.

Предлага се право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението им да се учредява за изграждане на стълбове за лифтове и влекове, както и стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена.

Право на строеж да се допуска и за ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране, предлагат вносителите на промените в закона.

Според опозициите този текст е лобистки и ще доведе до загуби на държавата и презастрояване в горите.
Димчо Михалевски от левицата посочи, че предложението крие в себе си изключителна защита на недържавни интереси.
Според него досега се е давало право на строеж без промяна на предназначение за изграждане на техническа инфраструктура, а промяната "отваря вратата за абсолютно всякакви строежи".
Михалевски допълни, че това е директен начин без процедура да се предостави държавна собственост на определени хора.

Колегата му Румен Петков поиска да бъдат изредени поименно тези, за които се изработва законът. Той попита защо в предложението за промени фигурират и обекти за религиозни нужди.

Михаил Михайлов от Синята коалиция определи предложението като "подарък за няколко фирми, опакован в червена панделка". Това е лобистко законодателство под натиск, каза Михайлов и посочи за пример случая с фирмата, държаща лифта на Витоша.
Според него се прави ситуационно законодателство.

Според депутата от ГЕРБ Емил Димитров настоящият закон предвижда за строеж на спортни съоръжения земите да се изключват от горски фонд или да им се промяна предназначението. По думите му реално изключването от горския фонд става, чрез продажба. Държавата губи тези земи, добави депутатът. При отдаване правото на строеж държавата запазва тези земи, посочи той.

Депутатите не успяха да гласуват днес спорния параграф. Те ще продължат с обсъждането на промените в Закона за горите на следващо пленарно заседание.

Промените в закона предизвикаха недоволството на много природозащитници.