"Йордан Бакалов разполага с изключително високо ниво на морал – нещо, което мен лично ме впечатлява и е водещо при вземането на това решение. Без морал нищо не може да се случи", коментира министърът, цитиран от БТА и БГНЕС.

По думите му депутатът от РБ и ексвътрешен министър в служебния кабинет "Близнашки" е изключително добре подготвен за тази работа и в тази сфера - преподава и е дългогодишен член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Бакалов има докторска степен по научна специалност "Организация и управление извън сферата на материалното производство" - Национална сигурност и е доцент и преподавател по национална сигурност в два университета.

"Имам много голямо основание да вярвам, че ще се справи",
отбеляза Ненчев.

По-късно той представи Йордан Бакалов в службата.

Името му беше спрягано веднага след като бе уволнен предишният шеф на службата Веселин Иванов.
Ненчев обясни тогава, че има няколко кандидатури, но подкрепяше Бакалов.

Съпротивата срещу бившия депутат от СДС идваше от професионалните среди, които смятат, че Бакалов не разбира от специфичната работа на военното разузнаване.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов също коментира, че Бакалов не е подходящ за директор на военното разузнаване.

Пропаганда

На въпрос как му действат слухове, че ще бъде сменен и дали го разконцентрират от задачите, министър Ненчев отговори, че не се притеснява от слуховете, разпространени от руската пропаганда.

На въпрос какви мерки трябва да предприеме България, за да отговори на заплахата от хибридна война, той посочи, че най-добрата форма е разговор с хората и да се говори истината.

Министърът на отбраната заедно с други участници говори на форума "Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията" в София.