В 7,10 ч. на тел. 112 местни жители и пазачи са подали сигнали за взрив в производствен цех 835, съобщиха от МВР. Два са били силните взривове от сутринта. Около 12,20 ч. се чуха последните два взрива - общият им брой е 22.

От ВМЗ и МВР съобщават, че няма жертви и пострадали, тъй като по това време в цеха не е имало работници.

Унищожени са около 500 термобарични гранати за противотанкови гранатомети.
От министерството на икономиката казаха по-рано, че взривовете са в цех, в който са се съхранявали 200 термобарични глави за ракети, изнесени от предишния взривил се склад в завода на 21 март.

По обед безпилотен самолет облетя площадката над цеха. Изгоряла е западната половина на цеха.

Екипи на полиция, пожарни, линейки, сапьорни части от СОБТ и армията бяха изпратени на място. Свикани бяха кризисните щабове в Иганово, както и в Карлово, и Сопот. Движението по подбалканския път София - Бургас бе отцепено при Иганово. Изпратени бяха два автобуса за евакуация на хората в селото.

Вижте снимки >>>

"Близо 60 души са евакуирани, останалите отказват", коментира кметът на селото Стефан Данчев пред "Фокус".

Министърът на отбраната Николай Ненчев следи обстановката и при нужда армията ще окаже съдействие. Огледът и разследването на новите взривове ще започнат най-рано утре. Това се налага от гледна точка на безопасността на оперативните групи, които са изпратени на мястото на инцидента.

Няма опасни емисии във въздуха в Иганово, показват резултатите от трите последователни измерванията, направени на място, съобщиха от МОСВ.

Версия "Саботаж"

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви пред bTV, че днешният инцидент се е случил точно в деня, когато заводът е трябвало да започне работа. Той изрази съмнения, че става въпрос за умишлен палеж, но отказа повече детайли и заяви, че съответните органи трябва да си свършат работата.

"Възможни са всички версии за възникналите взривове в Иганово",
каза гл. секретар на МВР Георги Костов, който пристигна на място.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов потвърди версията за саботаж.

„Два инцидента за месец – нещата са съмнителни, че това може да е случайно“, коментира той пред bTV.

"Площадката в Иганово е запечатана от близо един месец и човешко присъствие няма там. Не трябва да се изключва абсолютно никаква версия, включително и за нещо умишлено в случая", каза и кметът на Сопот Веселин Личев.

Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство "за унищожаване на имущество на значителна стойност чрез взрив".

Основната версия, по която се работи за взрива на 21 март, е пожар. Предстои да се уточни дали е умишлен. Щетите са за близо 21 милиона лева.

В складовете в Иганово се съхраняват всякакви видове боеприпаси и готова военна продукция.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?