„Щетите не са толкова големи, понеже повечето от складираните боеприпаси са били транспортирани в деня на инцидента”, добави той.

Лукарски поясни, че сапьори на ДОТИ вече са на място и оглеждат района, след което ще могат да се коментират и версиите за инцидента.

Складовете на ВМЗ край село Иганово са най-сигурните в България, направени професионално изцяло по натовски изисквания, каза още Божидар Лукарски.

Дни преди инцидента министърът е разпоредил проверка на всички складови бази на ВМЗ, но резултатите обаче още не са готови.

Министър Лукарски опроверга твърденията, че в базата край Иганово е имало производствена дейност.

Основните версии, по които полицията работи, са саботаж, авария и престъпна небрежностНад 1 тон е тротиловият еквивалент на експлозиите в складовете за боеприпаси край Иганово в събота вечер. Над 800 души ще бъдат разпитани. 

Седем военнослужещи с три единици техника от военното формирование 44220 Пловдив от състава на 55-и инженерен полк оказват съдействие за прочистване на района на взрива. Групата се ръководи от капитан Антон Делчев. Извършва се разузнаване на района и се изпълняват задачи по оказване на съдействие и осигуряване на безопасност на разследващите органи при процесуално-следствените действия.

Министерството на отбраната има готовност при необходимост да предостави експерти, които да съдействат за изясняване на причините за инцидента, посочват от ведомството.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?