С такова заглавие излезе във вторник британският в. „Експрес” и страшната прогноза още вълнува част от социалните мрежи.

Всекидневникът се позовава на „серия сензационни забележки” на 61-годишния люксембургски политик, който в момента е (популярно казано) министър-председател на Евросъюза. Не е посочено, колко са изявленията, нито кога са направени (с изключение на едно).

В „забележките” си Юнкер пояснил, че континентът преживява „опасни времена” поради надигането на партии, които са в опозиция против ЕС.

„Брюкселският шеф – твърди „Експрес” – каза, че разпадането на проекта за еврото (т.е. еврозоната) ще провъзгласи връщането към „трагичната история” на воюваща Европа.”

Обаче единственият конкретен цитат, който привежда вестникът, е от изявление на Юнкер за холандска медия след италианския референдум.

То е следното:

„Тези времена, в които живеем, са опасни времена... Разбира се, италианците правят най-доброто (според себе си), но аз съм загрижен от нарастващия брой политици в Европа, които желаят да играят с картата „анти-ЕС”.

„Експрес” свърза Юнкер, италианския референдум и вота на британците (23 юни) за излизане на страната от ЕС и подкрепи това с цитат от британския експремиер Камерън.

Той, припомни вестникът – пак без конкретен цитат, предвиждаше, че Брекзит ще предизвика глобален конфликт.

Покрай Италия и Брекзит в публикацията се припомня друга „забележка” на Юнкер – че ЕС има нужда от армия.

- - -
Оригиналният текст е публикуван тук