Искането на главния прокурор е заради извършеното хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в петък, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът Десислав Чуколов нахлуха за първи път в сградата и предизвикаха скандал.

На 24 октомври вечерта материалите от проведеното разследване бяха докладвани на главния прокурор, а вчера сутринта той изготви искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов и за тяхното задържане под стража, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Днес в 9 часа исканията бяха внесени в Народното събрание.

От събраните до момента доказателства се налага извода, че с поведението си Сидеров и Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост, допълват от държавното обвинение.

От там обясниха, че задържането на двамата е необходимо преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други общественоопасни деяния от тях, при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани.

Настоящото искане на Сотир Цацаров за снемане имунитета на Волен Сидеров е трето по ред.

На 12 октомври главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за наказателно преследване на Сидеров и Чуколов за хулиганската проява и причиняване на телесна повреда на двама полицаи пред магазинчето за цигари и алкохол на столичната ул. "Раковски".

До настоящия момент Народното събрание не се е произнесло по направените искания, тъй като беше в предизборна ваканция.

По първото искане за снемане имунитета на Сидеров за хулиганство и причиняване на телесна повреда на полицай на 6 януари 2014 г. на летище Варна, в Софийски градски съд продължава дело.

Снощи лидерът на "Атака" отново нахлу в НАТФИЗ и влезе в сблъсък със студенти. Полиция да го изведе и откара в Първо РПУ, но по пътя Сидеров беше ударен от мъж. След като бе прегледан в "Пирогов" Волен Сидеров обяви, че е бил пребит от българската полиция по поръчение на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Рашидов: Поведението на Сидеров е срам за нацията

Министърът на културата Вежди Рашидов осъди категорично поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Безобразно е поведението на Волен Сидеров, който нападна по недопустим начин младите творци и се крие зад имунитета си на народен представител. А кой ще защити имунната система на студентите от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” от чудовищната и с нищо непредизвикана агресия на един самозабравил се „избраник”?! С какво право той влиза в едно висше учебно заведение и стресира младите хора? Поведението на Волен Сидеров е срам за нацията, срам за българската политика", се казва в специалната декларация на министъра на културата.

Съюзът на артистите също поиска имунитета на Сидеров

Съюзът на артистите в България също поиска имунитетите на Волен Сидеров и депутатите, които го придружаваха по време на скандалите от последните дни. Тази сутрин артисти се срещнаха с вътрешния министър Румяна Бъчварова, а след това внесоха своето искане в парламента, предаде БНТ.

Сигналът е подаден и до главния прокурор от председателя на съюза Христо Мутафчиев.

Тази вечер артистите организират протест срещу поведението на лидера на "Атака" пред Народното събрание, като до момента в социалните мрежи над 10 000 души са заявили присъствие.

"Вътрешният министър Румяна Бъчварова помоли и мисля, че е права, протестът да мине мирно днес, което се надявам, че ще стане, защото колегите са доста толерантни, но са и много афектирани. Ние внасяме едно искане за внасяне на имунитета не само на Волен Сидеров, но и на всички тези депутати, които са нарушили автономността на НАТФИЗ", обясни Валентин Танев, член на Управителния съвет на Съюза на артистите.

АНКЕТА: Да бъде ли свален имунитетът на Волен Сидеров?