Днес следобед излязоха окончателните резултати от анализа на питейните води от района на град Първомай.

Наличие на естествен уран беше открито в два от 13-те тръбни кладенеца в Първомай и един в село Караджалово. Пробите са взети на 13 април.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) бяха изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ-Пловдив – по две от град Първомай, селата Крушево, Православен, Бяла река, Караджалово, Градина, Милево,  Белозем и Борец.

Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов информира министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0,03 мг/л.

Миналата седмица здравните служби в Хасково засякоха 13 пъти завишени нива на алфа активност и над 3 пъти естествен уран. Водата в града е забранена за пиене и готвене, осигурени са водоноски,  започна цялостна диагностика на всички сондажни кладенци.

Възможната причина за естествен уран в някои от кладенците за подземни води в Хасково и Първомай са обекти за уранодобив в миналото, РЗИ контролира питейните води. Това съобщиха от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” (БДИБР).

Във връзка с установено завишено количество на уран във водата в Хасково и Първомай от Басейновата дирекция заявиха, че предполагаемата причина е наличие на обекти свързани със закрития уранодобив от находища за добив на естествен уран в близост до мониторинговите пунктове за наблюдение на подземни води.

Във връзка с установеното съдържание на уран във водата в Хасково служебният премиер Огнян Герджиков приветства инициативата на прокуратурата за мониторинг на питейната вода в цялата страна. Той посочи в Кърджали, че доклад по случая е постъпил в Министерския съвет още през септември миналата година, но мерки не са взети.

Герджиков допусна, че и на други места, където е имало уранови рудници, може да има просмукване в подпочвените води.
"Важно е, че задвижихме проблема и той ще намери решение", отбеляза министър-председателят.