"Длъжни сме да заявим, че ВМРО - Българско национално движение няма срещи с БСП по повод съставяне на кабинет. За да има такива срещи, те трябва първо да се организират и насрочат", съобщиха от пресцентъра на партията.

По-рано днес от пресцентъра на БСП разпространиха информация, в която се казва, че в понеделник, по покана на номинирания за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски, на работни срещи в Народното събрание са поканени експерти от "Атака", "България на гражданите", ВМРО и "Глас народен". 

Подкрепата на ВМРО за следващ управленски формат преминава през ясното изпълнение на няколко приоритета, уточняват още от ВМРО.

Това са:
  • запазване на плоския данък за доходите на физическите лица при въвеждане на необлагаем минимум;
  • създаване на министерство, което да се занимава с въпросите на демографията, младите хора и българите в чужбина;
  • и пълна ревизия на управлението и сделките с публична собственост от началото на демократичните промени досега.
От ВМРО настояват още за административна реформа, разваляне на договорите с електроразпределителните дружества и концесията на "Софийска вода" и ясно заявяване на позиция против членството на Турция в Европейския съюз.

От "Движение България на гражданите" пък потвърдиха, че ще се включат в среща с кандидата за премиер Пламен Орешарски в рамките на провежданите консултации след връчването на мандата.

В срещата ще участват председателят Меглена Кунева, заместник-председателят Йонко Грозев и организационният секретар Калин Томов.

По-рано днес стана ясно, че за министър на здравеопазването е номинирана директорката на "Шейново" д-р Таня Андреева, а Пламен Орешарски бил почти готов със състава на кабинета си. Имената на предложените обаче ще бъдат обявени в понеделник.

Анкета: Одобрявате ли Пламен Орешарски за премиер?