От дясната формация се обръщат към Румен Радев, след като преди два дни зам.-председателят на БСП Деница Златева обяви, че "има покана и уверение", че на отбелязването на 140 г. от Освобождението на България ще присъства и Путин. В някои медии се появи информация, че той дори е поканен за патрон на честванията.

По този повод и "липсата на официална информация" от Реформаторския блок питат държавния глава какви действия са предприети - изпратена ли е покана от Президентството до Путин и предложено ли е националният празник да се проведе под патронажа му.

"Смисълът на патронажа е покровителство. Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави", заявяват и своята позиция десните.

Те припомнят и последния скандал с изказването на Путин за произхода на славянската азбука от македонските земи.

"В контекста на манипулативното интерпретиране на исторически факти, свързани със създаването и разпространението на българската писменост от страна на президента на Русия, считаме, че поканата за провеждане на Националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес", се казва още в писмото, подписано от Петър Москов.

Реформаторите изтъкват, че честванията по повод 140 години от Освобождението  ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия. Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз, смятат те.

За питането си от Блока се позовават на Закона за достъп до обществена информация.